Ska man åka till Västra Härjedalen så är inte möjligheterna vad gäller vägvalet särskilt många, närmare bestämt två stycken. Vilken man än väljer, riksvägen via Hede eller fjällvägen från Särna, så kommer man fram till området i Tännäs. Så att kalla byn för ”porten” till Västra Härjedalen, eller området ”Ovan skogen” som man ibland säger, är inte helt fel. Namnet Tännäs eller i varje fall ordets första del hör enligt Jon Olof Olofssons förträffliga grammatik ”Tännäsmålet” ihop med Tännån och kommer av ett gammalt ord med betydelsen ”den tindrande, glänsande, glittrande”.
Det första skriftliga beviset på byns existens härstammar från år 1406, men förmodligen hade det redan då bott folk här bra länge. Traditionen vet vidare att berätta att det redan på 1400-talet fanns en kyrka här, förmodligen en s.k. stavkyrka, som ska ha legat i backen strax nedanför nuvarande kyrkan och byn ska vid den här tiden ha bestått av 12-13 gårdar. På tal om Tännäs och kyrkan så är den bygdens äldsta kyrka och dessutom Sveriges högst belägna kyrka, 648 meter över havet.
Tännäs var tidigare bygdens centralort, en roll som man lämnat ifrån sig till Funäsdalen. Men dagens Tännäs lever, detta till trots, i allra högsta grad och är en by med många strängar på lyran. En turistort men en stor anläggning för vinterturism, för att inte tala om dess roll för fritidsfisket. Här kan man bjuda på ett fiske med tradition, ett fiske som utvecklats och gjorts tillgängligt i vad som kallas ”Tännäs Fiskecentrum” och som förfogar över landets bästa harrvatten.
|