¤ Bildarkivet - låter bilder berätta!
 

Ett gammalt talesätt vet att berätta att ”en bild säger mer än tusen ord” och visst det stämmer. Något som osökt leder till slutsatsen att bilder kan man aldrig få för mycket av, så välkommen till Gård o Säter Arkivets bildarkiv !  

Här hittar du bilder från Västra Härjedalen (och lite till), tagna från slutet av 1800- talet fram till våra dagar. Här finns bilder på - byarna i området, gårdar och sätrar. På folk som arbetar, jagar, fiskar, folk som ställt upp sig till fest, porträttbilder, bilder på enskilda personer, familjer och grupper av varierande slag.

Bilderna kommer nästintill uteslutande från privata fotosamlingar och fotoalbum. Bilder som vi med ägarnas tillstånd digitaliserat och undan för undan på så sätt byggt upp detta arkiv.

Innan en bild läggs in bearbetar vi den, om det behövs. Vi är dock väldigt noga med att inte förändra motivet, utan bearbetning som görs är av teknisk natur. Vi tar bort damm, repor och fläckar, lagar bilder som är trasiga eller kanske bättrar på kontrast och skärpa. Allt för att få ut mesta möjliga av bilden, för även om en bild råkar vara gammal och ha varit med om en del innan den hamnade hos oss så tror vi att den fortfarande har något att berätta.

I första hand är arkivet tänkt för folk i bygden, deras släkt, vänner och bekanta. Men säkert kan det också intressera många andra, allt ifrån släktforskare till bildbyråer, företag, skolor, museum osv.

Det handlar om tusentals bilder och antalet växer hela tiden, intresset för att på detta spara sina bilder för eftervärlden tycks inte ha några gränser. Vi ser oss emellertid inte ha möjligheten att lägga ut alla bilder på denna hemsida, utan det som finns här är ett urval. Dock har vi ambitionen att undan för undan komplettera och förnya med ytterligare bilder.

Gård och Säter Arkivet drivs med bidrag och behöver för att kunna fortsätta sitt arbete hela tiden tillföras nya medel. Vill du använda någon eller några bilder från arkivet i något sammanhang så utgår därför en slant till verksamheten. Slantens storlek är lite beroende på användningsområdet och sammanhang. Beställa kan du göra per telefon eller mail (se nedan)
.

Bild 45

Samegården Mittådalen fr.v. Märta Nordfjäll, prosten Gösta Sahlén och Maria Ringdal

Bild 27

Infarten till Funäsdalen på 1950-talet.

Bild 48

Avresedag Siljströms Tänndalen 1951, Gustav Kristiansson.

Ljusnedal 140104.3

¤ GOSA på besök i Ljusnedal, Bror och Nils Göran studerar. Foto: Lasse Johansson Funäsdalen.


¤ Hjälp oss att
   identifiera bilder!              

Vi får in många bilder som vi inte klarar att identifiera, men som vi ändå av en eller annan anledning tar med.

Därför till alla er som tittar på våra bilder, om ni känner igen platser eller personer eller rent av har en historia kring någon av bilderna - låt oss få veta !

Adress, telefonnummer och mailadress har vi längst ner på varje sida.